11. lokakuuta 2019

Yritysostot kuuluvat normaaliin yritystoimintaan


Yrityksen perustavan täytyy hankkia asiakkaat ennen kuin rahaa alkaa tulla yritykseen. Kuluja tuppaa kyllä tulla jo aiemmin. Yritysoston kohdalla asiakkaat ovat jo olemassa, ehkä myös sopimuksia. Kyllähän asiakaskunnassa varmasti jotakin vaihtuvuutta tapahtuu, mutta raha kulkee jo alusta alkaen toisella tapaa. Yrityksen ostaminen on siis varteen otettava vaihtoehto jos haluaa yrittäjäksi. 

Yritysosotot eivät aina perustu yritystoiminnan aloittamiseen. Joskus ostetaan myös kilpailijoita pois markkinoilta, toiselle tarpeettomaksi käynyttä liiketoimintaa, uutta osaamista tai toimintaa halutaan laajentaa. Tai yritys jatkaa jotakuinkin ennallaan, mutta on aika laskea nykyinen yrittäjä eläkkeelle / muihin tehtäviin. Syitä on monia. 

Vietimme hankkeen tiimoilta iltapäivän Satu Ahlmania kuunnellen. Hän on erikoistunut yritysten johtamisen kehittämiseen sekä sote-alan yrityskauppoihin. Positiivisena asiana hän nosti esiin, että SOTE on yksi kasvavimmista toimialoista. Vuosittaista kasvua on ollut noin 20 % viimeisen kymmenen vuoden ajan. Markkinoille on parinkymmenen vuoden aikana syntynyt paljon yrityksiä ja viime vuosina niitä on ostettu ja myyty paljon.  Ala on alkanut kiinnostaa pääomasijoittajia, mutta paljon tapahtuu myös toimialan muutosten takia ja nyt jo yrittäjien eläköitymisen takiakin.

Jotta yrityksen omistaja voi vaihtua, tarvitaan myyntihalukas myyjä ja ostohalukas ostaja. Sitten vielä myyntikohteen tulee miellyttää ostajaa ja ostajan myyjää. Omistajanvaihdokset sisältävät yllättävän paljon tunteita. Oman yrityksen eteen on vuosien saatossa uhrattu paljon aikaa, työtä ja intohimoa. Siitä luopuminen ja määräysvallan luovuttaminen toiselle ei ole aivan helppoa. Hinnasta ja muista neuvoteltavista asioistakin on päästävä yhteisymmärrykseen. Mikäli yrityksessä on henkilökuntaa, luopuva yrittäjä kantaa huolta heistäkin. Kokonaisuus on siis paljon muutakin kuin kauppakirja kiinteistöstä, logosta tai liiketoiminnasta.

Huolellinen tutustuminen ja kaupan valmistelu edesauttavat prosessissa. Päätöksen kypsyttelyyn voi mennä aikaa vuosi tai enemmän, itse kaupan valmisteluun ja toteuttamiseenkin menee helposti puoli vuotta tai vuosi. Sen jälkeen uusi yrittäjä ottaa yrityksen haltuun ja usein luopuvalla yrittäjällä on vielä jonkinlainen rooli 2-3 vuotta, riippuu kuinka asiasta sovitaan. Kun tästä pikaisesti ynnää vuosia, niin lopputulokseksi saadaan useita vuosia kestävä prosessi. Kannattaa siis olla ajoissa asialla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti